Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Hof: ondernemer betaalt terecht geen BIZ-heffing

Geplaatst op: 06-12-2016, 13:45:13

Veel ondernemers in Nederland betalen een zogeheten BIZ-heffing. De bedoeling is dat met dit geld activiteiten worden ontplooid voor deze bedrijven, bijvoorbeeld beveiliging van hun bedrijfsterrein. Hiervoor moet jaarlijks een activiteitenplan worden vastgesteld. Een ondernemer weigerde een BIZ-heffing van 750 euro te betalen omdat een dergelijk plan ontbrak. Het hof stelt de ondernemer in het gelijk, de heffingsambtenaar haalt bakzeil.

De bedrijveninvesteringszone (BIZ) is vanaf 2009 met een experimentenwet voor het eerst ingevoerd, legt de VNG uit. De BIZ-bijdrage is een bestemmingsbelasting die op verzoek van ondernemers wordt geheven om met de opbrengst activiteiten in de openbare ruimte en op internet van en voor deze ondernemers te realiseren. De belastingopbrengst wordt daartoe als subsidie uitgekeerd aan een door de ondernemers opgerichte uitvoeringsorganisatie, vaak een stichting. De gemeente int de heffing, gebaseerd op de WOZ- waarde van het bedrijfspand, en geeft deze heffingen vervolgens als subsidie aan de organisatie die de activiteiten opstelt en uitvoert.

In de zaak bij het hof in Den Haag draait het om een BIZ-aanslag van 750 euro over 2015. De ondernemer maakt hier bezwaar tegen, waarop de heffingsambtenaar het bezwaar ongegrond heeft verklaard. De ondernemer is vervolgens naar de rechter gestapt, die hem in het gelijk heeft gesteld. De ambtenaar is hiertegen in hoger beroep gegaan bij het hof.

Uitvoeringsovereenkomst
Tussen de gemeente en de stichting die de activiteiten ontplooit is een Uitvoeringsovereenkomst gesloten. In de Uitvoeringsovereenkomst is bepaald dat de stichting ten behoeve van de subsidie jaarlijks een begroting en een activiteitenplan indient voor het betreffende bedrijvengebied. De stichting heeft weliswaar een begroting opgesteld, met daarin ook een reeks activiteiten, maar geen activiteitenplan ingediend.

'Begroting duidelijk genoeg'
De heffingsambtenaar meent dat de stichting ook helemaal niet jaarlijks een activiteitenplan hoeft in te dienen, omdat reeds uit de begroting voldoende duidelijk is welke activiteiten zij moet verrichten. Zowel de rechtbank als het Hof tilt er wel zwaar aan: het is immers onderdeel van de overeenkomst tussen de gemeente en de stichting. Het hof stelt op basis hiervan dat de wettelijke basis voor het heffen van BIZ-heffing daarom ontbreekt. De ondernemer hoeft niet te betalen, het hoger beroep van de heffingsambtenaar is ongegrond verklaard.

Bron: www.bc.nl van 2 december 2016

Ga terug naar de vorige pagina